granice,pochodne
domi: prosze o pomoc w obliczeniu granic:
lim x(x−1)2
x−>oo
lim x(x−1)2
x−> −oo
i obliczenie 1 i 2 pochodnej
jesli chodzi o granice to nie wiem jak uniknac symbolu nieoznaczonego...
29 kwi 14:21
camus:
lim x(x−1)2 = +∞ , bo mamy coś jawnie dodatniego razy coś ściśle dodatniego
x→∞
lim x(x−1)2 = −∞, bo mamy coś jawnie ujemnego razy coś ściśle dodatniego
x→−∞
29 kwi 14:29
domi: ale wychodzi oo *oo wiec symbol nieoznaczony
29 kwi 14:33
camus: ∞*∞ nie jest symbolem nieoznaczonym (∞∞ jest), co najwyżej lekko abstrakcyjnym
29 kwi 14:36
domi: DZIEKI... pomylilo mi sie
a jesli chodzi o 1 pochodna? to wyjdzie (x−1)2 + 2x2 ?
29 kwi 14:45
camus: tak
29 kwi 14:46
domi: zle...
(x−1)2+ 2x2 −2x ?
29 kwi 14:46
domi: pochodna (x−1)2= 2(x−1) ?
29 kwi 14:47
domi: dobrze mysle
30 kwi 12:53
domi: sprawdzi mi ktos ta pochodna,prosze....
30 kwi 13:10