aaa
Prosiałke: Dla jakich wartości parametru m dane równanie m pierwiastek dodatni?
9x=m+1
Da się to wykonać algebraicznie?
Rozumiem, ze trzeba pokombinować by x można było przyrównać do m, tylko jak?
29 kwi 13:45
...: log9(m+1)=x...taka podpowiedź..
29 kwi 13:46
Prosiałke: Za cholere tego nie rozumiem...
29 kwi 13:57
tre: piszesz założenia (z definicji logarytmu): m+1>0
29 kwi 14:16
Dominik: tak jak ci podpowiedziano
9x = m + 1 ⇔ log9(m + 1) = x
logarytm dla podstawy wiekszej od 1 jest dodatni tylko i tylko wtedy, gdy liczba logarytmowana
jest wieksza lub rowna 1. zatem m + 1 ≥ 1 ⇔ m ≥ 0.
29 kwi 14:21
Dominik: aby lepiej to zrozumiec spojrz na wykres funkcji logarytmicznej.
29 kwi 14:21
Prosiałke: Ale jak zamieniliście tą liczbę na logarytm?
29 kwi 14:29
Dziabong: Przecież to jest z definicji logarytmu. Spójrz na to jeszcze raz a zauważysz
29 kwi 14:30
Dominik: logab = c ⇔ ac = b
29 kwi 14:30
...: moim zdaniem tylko wtedy gdy liczba jest większa od 1...a nie większa lub równa..
29 kwi 14:32
Prosiałke: Już coś kminie...
29 kwi 14:32
Kejt: to jedyna rzecz jaką rozumiem z tego co piszą

9
x=m+1
np. tak:
9
x=9
log9(m+1)
log
9(m+1)=x
albo z definicji:
log
9(m+1)=x <=> 9
x=m+1
29 kwi 14:32
Prosiałke: Aaaa... Najpierw wykuje wzory. Dzięki bardzo za pomoc i wyrozumiałość.
29 kwi 14:40
Dominik: oczywiscie, musi byc wieksza od 1. w poleceniu jest dodatni, ja widzialem nieujemny.
29 kwi 14:42
...: okej teraz wszystko bedzie dobrze
29 kwi 14:44
Prosiałke: | | √2 | |
A co do przykładu b) ( |
| )x=2m |
| | 2 | |
√2x=2
m+x
2
12x=2
m+x
x=−2m.
Maluje funkcje I patrze na nią gdzie jest pierwiastek dodatni.
Dobrze?
29 kwi 14:53
Prosiałke: Chyba, że też z definicji logarytmu.
29 kwi 14:54
Prosiałke: log(√22)2m=x
29 kwi 14:57
Prosiałke: 2m>0
I m>0?
29 kwi 14:58
Dziabong: Twój pierwszy pomysł był chyba lepszy
| | 1 | |
Rysujesz sobie funkcjie f(x)=− |
| x i patrzysz potem dla jakich m ma pierwiastek dodatni. |
| | 2 | |
29 kwi 15:00
Prosiałke: A co z takim przykładem jak ten? 2x+4=2m−1
29 kwi 15:04
Mila:
y=9x
rysujesz pozioma prostą np. y=1,
Równanie
9
x=1 ma jedno rozwiązanie
x=0 , nie odpowiada warunkom zadania
Dla y=4
9
x=4 ma rozwiązanie dodatnie
Zatem dla
m+1>1⇔m>0 równanie ma rozwiązanie dodatnie
29 kwi 15:14
Mila: Jakie jest pytanie do zadania z 15:04?
29 kwi 15:16
Prosiałke: Jest podane na górze.
29 kwi 15:54