Logarytm
Krzysiu : log przy podstawie 12 z 3 − 2log przy podstawie 12 z 12
Głównie chodzi mi o drugą część zadania nie wiem jak podnieść 12 żeby dało 12
29 kwi 13:35
123: Ale co masz z tym zrobić?
29 kwi 13:35
kokon: zapisz 2log12 1/2 jako log12 (1/2)2 czyli log z 1/4 i dalej już chyba wiesz
29 kwi 13:37
Krzysiu : No wyliczyć log przy podstawie 12 z 3 − 2log przy podstawie 12 z 12
29 kwi 13:37
Nienor: | | 1 | | 3 | |
log123 − log12 |
| = log12 |
| = log126 |
| | 2 | | 12 | |
29 kwi 13:39
123: | | 1 | | 1 | | 3 | |
log123 − 2log12 |
| = log123 − log12 |
| = log12 |
| = log1212 |
| | 2 | | 4 | | 14 | |
= 1
29 kwi 13:39
123: Nienor tam jest 2log1212
29 kwi 13:39
Nienor: Acha, sorry
| | 1 | | 1 | | 3 | |
log123 − log12( |
| )2 = log123 − log12 |
| = log12 |
|
|
| | 2 | | 4 | | 14 | |
= log
1212 = 1
29 kwi 13:40
Krzysiu : Wyszło mi 12, jestem słaby z matmy i niczego nie jestem pewien
29 kwi 13:41
kokon: ma wyjść 1
29 kwi 13:41
Krzysiu : Sorki okey dzięki
29 kwi 13:43