wiedząc że w trójkącie ABC : IABI = 8cm, IBCI = 2p{3} cm, IACI = 6 cm, oblicz po
lena: wiedząc że w trójkącie ABC : IABI = 8cm, IBCI = 2√3 cm, IACI = 6 cm, oblicz pole trójkąta
ABC.
29 kwi 13:34
123: Masz wszystkie boki, w czym problem?
Jest z 5 sposobów żeby to rozwiązać
29 kwi 13:36
lena: ale ja właśnie nie miałam wielu wzorów, a z tych które znam, jakoś nie moge niczego poskładać.
znam tylko tradycyjny sposób : P = 1/2 * a*h oraz twierdzenie cosinósów.
29 kwi 13:38
Kejt: wzór Herona.
29 kwi 13:39
lena: ten bedę miała dopiero na następnej lekcji więc wnioskuję że powinnam użyć jednak innego
29 kwi 13:40
29 kwi 13:43
Bogdan:

x
2 + h
2 = 36
(8 − x)
2 + h
2 = 12 ⇒ 64 − 16x + x
2 + h
2 = 12 ⇒ 64 − 16x + 36 = 12 ⇒ 16x = 88
Oblicz x, potem h =
√36 − x2
29 kwi 14:13