ważne
fajny 1234: Oblicz sumę liczb naturalnych dwucyfrowych w których reszta z dzielenia przez 4 wynosi 1
29 kwi 13:20
Dominik: zauwaz, ze te liczby tworza ciag arytmetyczny, gdzie pierwszym wyrazem jest 13, ostatnim 97, a
roznica wynosi 4.
29 kwi 13:22
Kejt:
a1=5 −> 1 r 1
a2=9 −> 2 r 1
r=9−5=4
Mamy ciąg arytmetyczny o różnicy 4.
a1=5
suma dwucyfrowych = S100−S10=...
29 kwi 13:23
Kejt: no tak..gafa..myślę jedno, piszę drugie..
29 kwi 13:24
fajny 1234: podaj wzór jak to obliczyć
29 kwi 13:25
fajny 1234: podaj wzór jak to obliczyć
29 kwi 13:25
Dominik: a
n = a
1 + (n − 1)r
29 kwi 13:32