matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
kokon:
Podaj przykład liczb naturalnych a i b takich że a/b ∊ (6/√65 , 3/√15)
29 kwi 13:16
Nienor:
√
64
<
√
65
<
√
81
8<
√
65
<9
1
1
1
>
>
8
√
65
9
6
6
6
>
>
8
√
65
9
6
3
Liczby większe od
to liczby: ≥
√
65
4
√
9
<
√
15
<
√
16
3<
√
15
<4
1
1
1
>
>
3
√
15
4
3
3
1>
>
√
15
4
3
3
Liczby mniejsze od
to liczby: ≤
√
65
4
a
3
Czyli
=
b
4
Więc są to wszystki liczby a=3x i b=4x, gdzie x∊ℕ
29 kwi 13:27
kokon:
dzięki
29 kwi 13:31
Nienor:
29 kwi 13:35