ciągi
tre: Liczby (x, a
4, 4) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz liczbę x wiedząc, że
| | ⎧ | a1 = −5 | |
| ciąg (an) jest określony wzorem rekurencyjnym: | ⎩ | an+1 = an + (2n+1) | . Wyznacz
|
szósty wyraz tego ciągu.
za pomocą tego wzoru wyznaczałem sobie po kolei:
a
2 = −2
a
3 = 3
a
4 = 10
10
2=4x
x=25
| | 2 | | 32 | |
a6 = 25* ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 125 | |
gdzie robię błąd? bo w książce jest inna odpowiedź :c
(możliwe że w książce jest błąd)
Pozdrawiam
29 kwi 11:38
tttt: an+1 = an + (2n+1) taki wzor oznacza ze zeby wyznaczy wyraz an+1 musisz znac wyraz an czyli;
chce wyznaczyn wyraz a2=a1+(n*2+1)=−5+5=0
jak dla mnie a2 jest rowny zero a tobie wyszlo −2...
29 kwi 11:41
tttt: a nie sory moj bład dobrze ci wyszło ^^
29 kwi 11:42
tttt: skad ty stary przy liczeniu wyrazu a6 wzioles 25

a6=a5*q=8/5
29 kwi 11:46
tre: ALE. przeczytaj jeszcze raz polecenie. Szósty wyraz ma zostać znaleziony dla tego pierwszego
ciągu x, a
4, 4 (tak ja to rozumiem).
29 kwi 13:03
tre: up
29 kwi 13:20
tre: | | 16 | |
dodam, że w odpowiedzi jest: a6 = |
| |
| | 25 | |
29 kwi 13:21
tre: up
29 kwi 14:00
agulka: Mnie wyszło tak samo jak i tobie (być może błąd w odpowiedziach−zdarza się). Rozpisałam sobie
wszystko po kolei i liczyłam krok po kroku:
q=2/5
(25, 10, 4, a4, a5, a6)−nasz dany ciąg
a4=4*2/5=8/5
a5=8/5*2/5=16/25
a6=16/25*2/5=32/125
29 kwi 14:37
tre: Najwyraźniej jest błąd, skoro nie tylko mnie tak wyszło to jestem spokojny (;
Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam
29 kwi 14:41