procenty
adam: herszt rozbójników po nieudanym napadzie na dyliżans zrobił przegląd swojej bandy i uznał, że
wszyscy doznali jakieś kontuzji. U 25 % rozbójników konieczny był gips na nogę, a u co
trzeciego z POZOSTAŁYCH− gips na rękę. U 20% POZOSTAŁYCH wystarczyło przykleić tylko jeden
plaster. Jaki procent CAŁEJ bandy maił tylko jeden plaster.
29 kwi 11:33
Kejt:
0,25x − gips na nogę
| | 1 | | 0,25 | |
0,25x* |
| = |
| x − gips na rękę |
| | 3 | | 3 | |
| 0,25 | | 0,05 | |
| x*0,2= |
| x − jeden plaster |
| 3 | | 3 | |
| | 0,05 | | 5 | | | |
| = |
| = |
| = |
| =1,66% |
| x | | 3 | | 300 | | 100 | |
ale z procentów nigdy mi nie szło więc lepiej niech ktoś sprawdzi...
29 kwi 11:39
adam: dzieki...mnie sie wydaje,ze to 10 lub 20 procent...
29 kwi 11:55
Kejt:
29 kwi 11:57
Kejt: już wiem gdzie się walnęłam..
29 kwi 11:57
Kejt:
0,25x − gips na nogę
| | 1 | |
0,75x* |
| =0,25x − gips na rękę |
| | 3 | |
0,5x*0,2=0,05x −> plaster
29 kwi 12:00
adam:
29 kwi 12:02