matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Dominik:
Odsyłam do tego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3370.html
I chcę się zapytać, czy można zapisać takie równanie:
x
5
=
x+2
7
7x=5x+10 7−5x=10 2x=10/:2 x=5 Wyszło dobrze, ale czy to jest poprawne?
29 kwi 10:14
Prosiałke:
Wyszło poprawnie lecz nie uwzględniłeś dziedziny...
29 kwi 10:20
Prosiałke:
Wybacz nie spojrzałem w link. Tak poprawnie.
29 kwi 10:22