Potęgi i pierwiastki
Bart: 0,2−0,5 x 811.25153 : √243
Przedstaw w postaci potęgi liczby pierwszej lub iloczynu potęg liczb pierwszych.
Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku, ponieważ głowię się nad nim już dłuższy czas i nie
potrafię dojść do właściwego rozwiązania.
29 kwi 08:23
Bart: Pod ułamkiem: 153 : √243.
29 kwi 08:23
irena_1:
| 0,2−0,5*811,25 | | 512*(34)1,25 | |
| = |
| = |
| 153:√243 | | 33*53:(35)12 | |
| | 512*35 | |
= |
| =5−52*392 |
| | 33*53*3−52 | |
29 kwi 10:08
Jolanta : | | 2 | | 10 | |
0,2−1/2=( |
| )−1/2=( |
| )1/2=51/2 |
| | 10 | | 2 | |
81=3
4 to masz 4*125 3
500
15
3=5
3*3
3
243=3
5
spróbuj teraz policzyć
29 kwi 10:12
Bart: Dziękuję bardzo!
29 kwi 13:52