mm
student:(: Liczba
z = −1 − 2i
jest jednym z pierwiastków wielomianu:
W(z)=z4+2z3+9z2+8z+20
Znaleźć pozostałe pierwiastki.
28 kwi 23:47
głowa: podziel wielomian hornerem przez −1 pozniej −2 i bedziesz mial trojmian gdzie bedziesz mogl
policzyc reszcze pierwiastkow z delty. W(z)=(z+1)(z+2)(ax2+bx+c)
28 kwi 23:54
jikA:
Przecież −1 oraz −2 nie są pierwiastkami tego wielomianu.
28 kwi 23:58
jikA:
Skoro z1 = −1 − 2i to następnym pierwiastkiem będzie liczba sprzeżona do z1 = −1 − 2i czyli
z2 = −1 + 2i. Mnożąc przez siebie te dwa pierwiastki otrzymujemy trójmian
(z +1 + 2i)(z +1 − 2i) = z2 + 2z + 5 teraz podziel wielomian
z4 + 2z3 + 9z2 + 8z + 20 przez z2 + 2z + 5.
29 kwi 00:02