Ustal, które z podanych niżej ciągów są ograniczone:
wajdzik: Ustal, które z podanych niżej ciągów są ograniczone:
a
n=9−n
2
a
n+1=9−n
2−2n−1=−n
2−2n+8
a
n+1−a
n=−n
2−2n+8−9+n
2=−2n−1
Ciąg ograniczony z góry przez liczbę 8.
Ciąg jest ograniczony.
zgadza się
28 kwi 23:30
wajdzik:
28 kwi 23:53
grz: ten ciag nie jest ograniczony, bo limn→∞ z (9−n2)=−∞
29 kwi 00:12
asdf:

zobacz, to są kolejne wyrazy ciągu, ponieważ n ∊ N, więc jest to tak, że liczysz sobie dla tej
funkcji wspołczynnik p, jeżeli p ≤ 0 i a ≤ 1 ⇒ ograniczony jest z góry przez a
1
29 kwi 00:45
asdf: inaczej
jeżeli p ≤ 1 i a < 0 to ciąg jest ograniczony z góry przez a
1
29 kwi 00:47
asdf:

a taki przykład tutaj:
a
n = (n−2)
2 − 1
p = 2, wsp kierunkowy jest > 0, ciąg jest ograniczony z dołu przez a
2
29 kwi 00:50
asdf: @grz
ten ciąg nie jest ograniczony z dołu..
29 kwi 00:51