potęgowanie
jaryn93: Pytanie.
Kiedy mamy przykładowe równanie:
a + b = c / ()2
to mamy (a + b)2 = c2 ,czy
a2 + b2 = c2 ?
28 kwi 23:23
bezendu:
(a+b)2=c2
ale jak już to
a2+2ab+b2=c2
28 kwi 23:24
jaryn93: dziękuję
28 kwi 23:27
Cusack: podnosisz obie strony do kwadratu
lewa strona jest równa a+b
podnosimy lewą stronę do kwadratu
czyli (a+b)2
28 kwi 23:28
PW: To pierwsze, ale podnosić do kwadratu bez obawy można tylko wtedy, gdy wiemy, że obie strony
równości są dodatnie. W przeciwnym wypadku można uzyskać błędne informacje (np. pierwiastki
równania kwadratowego nie muszą być pierwiastkami tego pierwotnego).
28 kwi 23:29
jaryn93: czyli kiedy są ujemne nie można potęgować? czy trzeba rozważać 2 przypadki?
28 kwi 23:32
PW: x−5=−7
Równanie ma jeden pierwiastek x1=−2
Po podniesieniu do kwadratu otrzymamy
(x−5)2 =72
x2−10x+25=49
x2−10x−24=0
(x−12)(x+2)=0
To równanie ma dwa pierwiastki: x1=−2 i x2=−12.
Przykład pokazuje niebezpieczeństwo − w wyniku podniesienia do kwadratu otrzymaliśmy równanie,
które ma więcej pierwiastków niż wyjściowe. Taki sposób postępowania jest dopuszczalny, tyle
że wymaga sprawdzenia − które z pierwiastków są dobre, a które są "obce" − powstałe w wyniku
podniesienia do kwadratu. Najgorsze jest to, że bardzo często zapomina się o tym sprawdzeniu.
Tego niebezpieczeństwa nie ma, gdy wiemy, że obie strony są dodatnie, albo obie ujemne.
Dla a,b>0 równości a=b i a2=b2 są równoważne, to samo gdy wiemy, że obie liczby są
ujemne. wynika to z faktu, że funkcja f(x)=x2 rozpatrywana na przedziale (0,∞) jest
różnowartościowa; rozpatrywana na przedziale (−∞,0) też jest różnowartościowa.
To są jednak mało przydatne fakty. Zazwyczaj nie wiemy, jakich znaków są obie strony (lub mogą
mieć dla różnych x różne znaki, tak jak w podanym przykładzie lewa strona), więc podnoszenie
do kwadratu wymaga ostrożności przy wyciąganiu wniosków.
29 kwi 00:18