| a6 | 729 | ||
=q2 ⇒ q2= | =9 | ||
| a4 | 81 |
| a4 | 81 | 81 | ||||
a1= | = | = 3 v a1= | = −3 | |||
| q3 | 27 | −27 |
A co z tymi ilorazami?
| a6 | ||
masz tak | =q2 i z tego wyszlo CI q2=9 to teraz q=3 lub q=−3 bo 32=9 ale tez | |
| a4 |
| a4 | 81 | |||
wiec a1= | to teraz dla q=3 bedzie a1= | =81:27=3 | ||
| q3 | 33 |
| 81 | ||
a1= | =81:(−27)=−3 | |
| (−3)3 |
| a4 | 81 | |||
No to zobaczmy jesli mamy a4=81 to a3= | = | =−27 to teraz | ||
| q | −3 |
| a3 | −27 | a2 | 9 | |||||
a2= | = | =9 no to teraz a1= | to a1= | =−3 Wyszlo a1 tak | ||||
| q | −3 | q | −3 |
/ no to teraz dalej tylkolw druga strone
a5=a4*q=81*(−3)=−243 a6=a5*q=−243*−3=729 i zobacz czy sie nie zgadza. Podsumowujac
dla q=3 bedzie 3,9,27,81 243.729 i tak kazdy nastepny *3
Natomiast dla q=−3 bedzie −3,+9,−27,+81,−243,+729 itd Czy juz teraz wiadomo co i jak ?