Funkcja
bezendu: Funkcja określona jest wzorem
wyznacz te argumenty dla których funkcja przyjmuje wartość −4
czyli muszę sprawdzić dla obu przypadków

x
2+x−6=−4
x
2+x−2=0
Δ=9
√Δ=3
| | −1−3 | |
x1= |
| =−2∊ do przedziału |
| | 2 | |
| | −1+3 | |
x2= |
| =1 ∊ do przdziału |
| | 2 | |
x
2−4x=−4
x
2−4x+4=0
(x−2)
2=0
x=2 ∊ przedziału
odpowiedź f(−4)={−2,2}
28 kwi 23:09
Mila: Przecież nie napisałeś dla jakich x są te wzory.
28 kwi 23:11
bezendu: napisałem u góry wzór funkcji
28 kwi 23:12
bezendu: czyli gdzie tu jest błąd
28 kwi 23:16
Mila: Jeżeli podajesz wzór jednej funkcji za pomocą dwóch wyrazen, to należy napisać:
f(x)=x2+x−6 dla x.....?
f(x)=x2−4x dla x...?
28 kwi 23:16
bezendu: czyli
f(x)=x
2=x−6 dla x<1
f(x)=x
2−4x dla x≥1
a reszta jest ok
28 kwi 23:18
Mila:
1) 1∉ (−∞,1)
2) ostatni zapis błędny: [ nie pytają o f(−4)]
f(x)=−4 dla x∊{−2,2}
28 kwi 23:26
bezendu: a racja dla jakich argumentów a nie jakie wartości dla argumentu

dziękuje i Dobranoc
28 kwi 23:27
Mila: Dobranoc
28 kwi 23:28