28 kwi 22:05
zuzaaa:
28 kwi 22:19
Dziabong:

Przyznam, że ja też nie potrafię się jeszcze posługiwać tym narzędziem do rysowania ale coś
takie narysowałem i mam nadzieję, że to o to chodzi.
|AC| = 4, |BC| = 3
√2
| | 1 | |
Pole deltoidu to |
| |AC| |DB| |
| | 2 | |
Jedną daną mamy już podaną, teraz musimy obliczyć tylko odcinek |DB|
Można to zrobić z własności trójkątów 30,60,90 i 45,45,90 albo z trygonometrii − jak kto woli
Najpierw trójkąt SBC
|SC|=3
To oznacza, że |SB| = |SC| = 3
Teraz trójkąt SCD
|SD| =
√3
|DB| = |SB|+|SD| = 3+
√3
P = 2(3+
√3) = 6+2
√3
28 kwi 23:32
zuzaaa: no ja nie umiem tym kompletnie rysować,ciągle coś psuję.
jesteś pewny,że o to chodzi ? bardzo dziękuję,ze ktoś zechciał mi pomóc : )
30 kwi 14:44
zuzaaa: pewny/pewna ?
30 kwi 14:45
zuzaaa: pewny * .
30 kwi 14:45
zuzaaa: a skąd wiesz ile wynoszą te kąty które mi tam zaznaczyłeś?
30 kwi 14:50
Dziabong: Bo przekątne przecinają się pod kątem prostym, skoro jest podany jeden kąt i drugi 90, to można
łatwo wyliczyć trzeci kąt trójkąta.
30 kwi 14:57
zuzaaa: okej. i to jest dobrze policzone tak ? . cała nadzieja w Tobie
30 kwi 15:03
Dziabong: Wydaje mi się, że tak. Przynajmniej tak wygląda jakby to miało sens
30 kwi 15:11
zuzaaa: haha no ja wiele zadań też robię tak,że wygląda , iż mają sens a później się okazuje,ze sie
myliłam xd
2 maj 20:04