rozwiąż równanie
rimi: log(1/3) |x−1| = −4
28 kwi 21:49
dodo400: Z def. logarytmu 34=Ix−1I, rozwiązujesz takie równanie i po kłopocie
28 kwi 21:54
pigor: ..., z definicji logarytmu masz kolejno równania równoważne :
log1/3|x−1|= −4 ⇔ |x−1|= (
13)
−4 i x≠1 ⇒ |x−1|= 3
4 ⇔
⇔ x−1= 9
2 lub x−1=−9
2 ⇔
x= 82 lub
x= −80 ⇔
x∊{−80,82} . ...
28 kwi 21:55
Tomek:
D:
|x−1|>0
x−1>0 lub x−1<0
x>1 x<1
D: x∊R\{1}
teraz rozwiazanie:
3
4=|x−1|
81=|x−1|
x−1=81 lub x−1=−81
x=82 x=−80
iksy należą do D.
28 kwi 21:58
rimi: Dzieki Wam
28 kwi 22:10