Ciąg arytmetyczny - proste pytanie.
demsi: Czy ten ciąg jest arytmetyczne?
an = 3n + 1
Sprawdziłem to tak:
an+1 = 3(n+1) + 1 = 3n+4
r = 3n+4 −(3n+1)=3
r = 3
I w odpowiedziach jest, że ciąg ten jest arytmetyczny, ale dlaczego? Bo r = 3? O co chodzi?
28 kwi 21:46
Kejt: jest arytmetyczny, bo masz stałą różnicę pomiędzy kolejnymi wyrazami (r)
28 kwi 21:47
Kostek:
jeżeli wyszła Ci liczba w Twoim wypadku 3=const więc jest arytmetyczny, jeżeli wyszło by Ci np.
3n to ten ciąg nie jest arytmetyczny, ponieważ wartość wyrażenia zależy od n gdzie n∊N
+ mam
nadzieję, że pomogłem
28 kwi 21:48
demsi: Ale skąd wiem, jakie są kolejne wyrazy skoro ich nie liczyłem i skąd mam pewność, że 3 to
różnica między np. 1 i 2−gim wyrazem, a między 2 i 3 wynosi już ona powiedzmy 5?
28 kwi 21:49
demsi: ok, już wiem
28 kwi 21:51
Bogdan:
Niech an = an + b, wtedy an+1 = a(n + 1) + b = an + a + b
różnica r = an+1 − an = an + a + b − an − b = a
28 kwi 21:52