Okrąg o równaniu (x-2)^2 + (y+4)^2 = 9 przesunięto o wektor u[3,-4].
bangzi: Okrąg o równaniu (x−2)
2 + (y+4)
2 = 9 przesunięto o wektor u[3,−4].
a)Znajdź równanie obrazu tego okręgo w przesunięciu równoległym o wektor u.
b)Wyznacz równanie osi symetrii figury będącej sumą obu okręgów
pomoże mi ktoś rozwiązać to zadanie? zupełnie nie wiem jak mam sie zabrać do tego
28 kwi 21:40
aniabb:

obraz (x−5)
2 + (y+8)
2=9
oś symetrii y=3/4 x − 69/8
28 kwi 21:52
bangzi: a mogłabyś powiedzieć jak ci to wyszło?
Podpunkt a) wiem jak zrobiłaś, ale z osią już nie
28 kwi 21:53
aniabb: prostopadła do odcinka utworzonego z środków okręgów przechodząca przez środek tego odcinka
28 kwi 21:57
bangzi: no tak <facepalm>
dziękuje
28 kwi 22:01
bangzi: sorry że zawracam głowe ale wynikiem b) powinno być y=−4/3x−4/3 ; y=3/4x−69/8
nie mam pojęcia czemu powinny wyjść 2 wyniki oraz jak obliczyć żeby wyszły dwa, bardzo prosze o
wytłumaczenie
28 kwi 22:07
aniabb: zapominam że to ma 2 osie symetrii ;> prosta łącząca środki też jest osią symetrii
28 kwi 22:13