jednokladnosc
denatlu: Znajdź obraz prostej y=2x−3 w symetrii osiowej do prostej y=x−1
28 kwi 21:35
Prosiałke: Obierz sobie 2 punkty z tej prostej. Znajdź gdzie te proste się przecinają. Oblicz odległości.
od pkt przecięcia, a następnie wzory na jednokładność.
28 kwi 21:48
denatlu: Przecięcie P(2,1)
Ja chce tak:
A(0,−3)
AP=PA'
wyjdzie tak?
28 kwi 21:51
aniabb:

niebieska y=2x−3
zielona oś y=x−1
obraz czerwona y=1/2 x
28 kwi 21:54
denatlu: ale nie wiem jak policzyc
28 kwi 21:58
Eta:
28 kwi 21:59
Mila:

m: y=2x−3
n: y=x−1
2x−3=x−1
x=2⇒ y=1
P=(2,1) punkt przecięcia prostych
Wybieram punkt na prostej m
x=3⇔y=2*3−3=3
A=(3,3)
Równanie prostej prostopadłej do y=x−1 i przechodzącej przez A
k: y=−x+b , 3=−3+b, b=6
k: y=−x+6
Punkt K jest środkiem odcinka AA'
| | 7 | | 7 | |
K: −x+6=x−1⇔−2x=−7, x= |
| , y= |
| −1=2,5 |
| | 2 | | 2 | |
K=(3,5; 2,5)
A'=(x,y)
x+3=7 i y+3=5
x=4 i y=2
A'=(4,2)
Napisz równanie prostej A'P to będzie prosta symetryczna do prostej m względem prostej y=x−1
28 kwi 22:10
Eta:
28 kwi 22:13
denatlu: dzieki
28 kwi 22:14