Znajdź liczby tworzące ciąg geometryczny.
Paweł: Trzy liczby, których suma wynosi 42,tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do drugiego z nich dodać 9,
to otrzymany ciąg będzie ciągiem arytmetycznym. Znajdź liczby tworzące ciąg geometryczny.
ciąg geometryczny: a,aq,aq
2 a,aq,aq
2=42
ciąg arytmetyczny: a,aq+9,aq
2
2aq+9=a+aq
2 ⇒aq
2−2aq+a−9
Nie wiem czy idę w dobrym kierunku a nawet jeśli to nie mam pojęcia co teraz.
28 kwi 21:17
Paweł: Mógłby ktoś na to zerknąć
28 kwi 21:27
Prosiałke: x,y,z ciąg geometryczny x+y+z=42
x, y+6,z ciąg arytmetyczny
Układ równań z trzema niewiadomymi.
x+y+z=42
y+6−x=z − (y+6)
28 kwi 21:32
Prosiałke: Trochę się naliczysz, ale uważaj, bo łatwo coś popierniczyć.
28 kwi 21:35
Edyta:
Paweł Twój tok myślenia też był dobry. Popełniłeś błąd przy mnożeniu.
Drugi wyraz to (aq+9) i całość trzeba pomnożyć przez dwa 2*(aq+9)
będzie więc aq2−2aq+a−18=0
W tej wersji też jest sporo liczenia.
W wersji Prosiałke powinno być 9 zamiast 6.
28 kwi 21:50