kwasy
justynaqwert: Ile kg kwasu octowego 10% i ile kg kwasu octowego 2% należy zmieszać aby otrzymać 24 kg kwasu
octowego o stężeniu 5%?
28 kwi 21:05
28 kwi 21:08
Eta:

rozwiąż układ:
10*x+2*y= 5*24
x+ y = 24
28 kwi 21:13
Bogdan:
x + y = 24 ⇒ y = 24 − x
10x + 2y = 5*24 ⇒ 10x + 48 − 2x = 120 ⇒ x = ... i y = ...
28 kwi 21:13
Eta:

dla
Bogdana
28 kwi 21:27
pigor: ... lub niech
x=? i
24−x=? kg − odpowiednio kwasu 10% i 2%,
to
10%x+2%(24−x)= 5%*24 /:2% ⇔ 5x+24−x= 5*12 ⇔ 4x= 3*12 ⇔
⇔ x=3*3 ⇒
x=9 kg i
24−x= 15 kg − wielkości szukane . ...
28 kwi 21:28
pigor: .. przepraszam, ale "grzebałem się" i nie widziałem ...

, że już jest
28 kwi 21:29
28 kwi 21:30
Bogdan:

dla
Ety
28 kwi 21:32
Eta:
28 kwi 21:33