:)
:): 1.Jakie powinny być przedziały w równaniu: |x2 − 4| + |x − 7| = 2?
2. Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x) = 13log8 x − 2 − √(1/2)x−1 − 1/32 czy musi być założenie, że x>0?
28 kwi 20:50
28 kwi 20:57
:): Wiem ,że tam podobny ale jak zrobić to ?
28 kwi 21:24
Mila:

1)
x
2−4≥0⇔(x−2)(x+2)≥0⇔
x≤−2 lub x≥2
|x
2−4=x
2−4 dla x∊(−
∞,−2>∪<2,
∞)
2)
|x−7|=x−7 dl x≥7
masz przedziały:
(−
∞,−2>∪(−2,2)∪<2,7)∪<7,
∞)
28 kwi 21:35
:): dzięki

a czy wiecie jak zrobić zadanie 2.?
29 kwi 15:13
Mila: Nie wiem dokładnie, co tam napisane, czy pierwszy składni to ułamek, co jest pod pierwiastkiem?
29 kwi 15:17
:): 1/ 3log
8 x − 2 czy w tej części funkcji musi być założenie x>0
29 kwi 16:05
Mila: | | 2 | |
x>0 i 3log8x−2≠0⇔log8x≠ |
| ⇔823≠x⇔x≠3√82⇔x≠4 |
| | 3 | |
w drugim wyrażeniu:
wyrażenie pod pierwiastkiem≥0 i x>0 i x≠4
29 kwi 20:27
:): dzięki
30 kwi 11:52