Logarytmy
konda: Nie wiem gdzie robię błąd
Wiedząc, że log
cm= 2, log
bm=5 , log
am=10 oblicz
logabcm
Ja kombinowałem tak:
| | logabcm | | logabcm | |
logcm= |
| , logbm = |
| |
| | logabcc | | logabcb | |
| | 3 logabcm | |
Teraz jak zsumuje te wszystkie logarytmy wychodzi mi : |
| |
| | logabcabc | |
Czyli 3 log
abcm = 10+5+2
log
abcm = 17/3
ale odpowiedź jest 5/4.
Zadanie w odpowiedzi jest zrobione innym sposobem, ale nie wiem w czym moj sposob jest bledny.
Proszę o pomoc
28 kwi 20:48
Kejt: doprowadziłeś ułamki do wspólnego mianownika, że sumujesz?
28 kwi 20:51
iwona: zamien logabcm na log o podstawie m a później rozłóż logmabc jako suma logma +
logm b + logmc , bedzie prościej
28 kwi 20:55
konda: no nie doprowadzilem. dzieki
28 kwi 20:55