funkcja wykładnicza
iwona: funkcja wykladnicza
1) 4
√x−2 + 16 = 10 * 2
√x−2
2)25
x + 10
x = 2
2x + 1
mogłabym prosić o rozwiązania, bądź o wytłumaczenie, bo kompletnie nie wiem jak sie za to
zabrać

i czy to jest takie trudne na jakie wygląda ?
28 kwi 20:40
Eta:
1/ dla x=2
40+16= 10*20 ⇒ 17=10 sprzecność
dla x>2
(2√x−2)2−10*2√x−2+16=0
(2√x−2−2)(2√x−2−8)=0
2√x−2=2 v 2√x−2=8=23
√x−2=1 v √x−2=3
x−2=1 v x−2=9
x=3 v x=11
28 kwi 21:00
alpha: nie rozumiem Eta jakim cudem rozlozylas to na iloczyn w czwartej linijce
28 kwi 21:04
Eta:

2
√x−2 =t
t
2−10t+16=0 Δ =36 ,
√Δ=6 t= 8 v t= 1
(t−1)(t−8)=0 ⇒ (2
√x−2−1)(2
√x−2−8)=0 ........ teraz jasne ?
28 kwi 21:08
Eta:
Popraw, bo wkradł mi się chochlik t=8 v t=2
28 kwi 21:09
iwona: dziekuje! teraz jasne xd
a w drugim przykładzie, rozkladać 25 jako 52 i rozłożyć 2, jako 22x*2 ?
28 kwi 21:13
alpha: teraz ok , wlasnie trzeba pamietac o tym cholernym podstawianiu zmiennej t bez tego zadanie
wydaje sie duzo trudniejsze, a na maturze czesto takie zadania mają miejsce
28 kwi 21:13
Eta:
2/ (5x−2x)(5x+2*2x)=0
28 kwi 21:18
Eta:

pewnie znów będziesz pytać: "skąd to?"
28 kwi 21:20
pigor: ...., np. tak : z własności działań na potęgach masz
kolejne równania równoważnie w R :
2)
25x+10x = 22x+1 ⇔ 5
2x+(2*5)
x = 2* 2
2x / : 2
2x ⇔
⇔ 2,5
2x+2,5
x = 2 ⇔
2,52x+2,5x−2= 0 − równanie kwadratowe zmiennej 2
x,
więc stąd i np. ze wzorów Viete'a 2
x= −2 lub 2
x= 1 ⇔ x∊∅ lub 2
x= 2
0 ⇔
⇔
x=0 − szukane rozwiązanie danego równania . ...
28 kwi 21:21
10Pionio: 1) założenie: x−2≥0 ⇔x≥2
4=22, więc (2√x−2)2 + 16 = 10* 2√x−2
i podstawiamy t = 2√x−2, zakładając t>0
otrzymujemy równanie kwadratowe t2 + 16 = 10t
czyli t2 − 10t + 16 = 0 ,dla którego Δ=36
t=2 ⋁ t=8 i oba rozwiązania spełniają założenie t>0.
Wracamy do naszej zmiennej x : 2√x−2 = 2 ⋁ 2√x−2 = 8
czyli 2√x−2 = 21 ⋁ 2√x−2 = 23
i z różnowartościowości f.wykładniczej mamy
√x−2 = 1 ⋁ √x−2 = 3
czyli x−2 = 1 ⋁ x−2 = 9
x = 3 ⋁ x = 11
i obie liczby spełniają założenie x≥2 ,
więc równanie ma dwa rozwiązania x=3 ⋁ x=11.
28 kwi 21:22
Eta:
No to dokończę ( też
kolorowo
5
x=2
x v 5
x= −2*2
x −−− sprzeczność
x€∅
x=0
28 kwi 21:25
iwona: dziękuję bardzo
28 kwi 21:29
iwona: 22x + 4x = 5x+12
ja bym tu rozbiła 4 i 5
albo zamiast 22x=4x
i da sie jakos porównać ?
28 kwi 21:34