pomocyyy
NIKOLCIAAA: Sprawdź rachunkowo, czy w trójkącie ostrokątnym o bokach 13cm,14cm,15cm wysokość,opuszczona na
bok o średniej długości,może być równa 12cm.
28 kwi 20:07
NIKOLCIAAA: pomocy pliska
28 kwi 20:28
NIKOLCIAAA:
28 kwi 20:28
Eta:

Jeżeli by tak było to: z tw. Pitagorasa w trójkącie ABD
|AD|=9
wówczas |DC|= 13−9=4
Sprawdź czy zajdzie tw. Pitagorasa w trójkącie BDC
i podaj odpowiedź do tego zadania
28 kwi 20:35
NIKOLCIAAA: dziaaaa
28 kwi 20:38
Eta:
28 kwi 20:40
pigor: .., no to może np. sprawdźmy, czy długość rzutu boku o dł. 13, na bok dł, 14,
może być
0< x=? i
x< 14 taka, że
122+x2= 132 i 122+(14−x)2= 152 ⇔ x
2=13
2−12
2 i (14−x)
2= 15
2−12
2 ⇔
⇔ x
2= (13−12)(13+12) i (14−x)
2= (15−12)(15+12) ⇔ x
2=25 i (14−x)
2= 3*27 ⇔
⇔ x=5 i (14−x)
2= 81 ⇔ x=5 i 14−x=9 ⇔ x=5 i x=5 ⇔
x=5 , a więc
odp.. tak

wysokośc opisana w zadaniu może mieć długość 12 . ...
28 kwi 20:43
pigor: ... , średnia długość to niestety , ale ...

14 .
28 kwi 20:45
Eta:
28 kwi 20:48
pigor: ..., a drugi sposób to porównaj sobie pole powierzchni takiego Δ :
ze wzoru P
1=
12*14*12= 7*12=
84
i wzoru Herona P
2=
√p(p−13)(p−14)(p−15) , gdzie p=
12(13+14+15)= 21,
jeśli "wyjdą" ci takie same, to będzie odpowiedź na zadanie tak . ...
28 kwi 20:58