Kto mi może pomóc :P plissss
Patiiiiiiiiiii:

Sprawdź rachunkowo , czy dany punkt należy do okręgu o środku w początku układu współrzędnych i
promieniu 13.
28 kwi 20:04
krystek: wstaw i licz x2+y2=132
28 kwi 20:05
NIKOLCIAAA: no to mi pomóż pliska
28 kwi 20:07
Patiiiiiii: no ale nie wiem co potem
28 kwi 20:08
krystek: za x=.. y=..
28 kwi 20:09
Patiiiiiii: czyli poprosu nie możesz mi pomóc prosze
28 kwi 20:16
krystek: jeżeli dobrze odczytałam to
(6)2+(√105)2=132
28 kwi 20:17
Prosiałke: (6,√105)
x y
28 kwi 20:17
Prosiałke: x= 6
y=√105
28 kwi 20:17
Patiiiiiii: czyli jak to będzie bo nie wiem jak mam to zapisać ?
28 kwi 20:27
Krzysiek : Patrz co napisala Krystek o 20.17 . Tak to masz zapisac i policzyc czy to jest prawda Jesli
tak to nalezy jesli nie to nie nalezy
A treraz napisze to co Pan/i od matematyki napewno mowil/a na lekcji
Rownaniie okregu w postaci kanonicznej wyglada tak (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=r
2
Wspolrzedne x
s i y
s to wspolrzedne srodka okregu u nas to (0,0 ) bo srodek lezy w poczatku
ukladu wspolrzednych . Wiec x
s=0 i y
s=0 Teraz jesli jakis punky nalezy do wykresu funkcji
to oznacza ze misi spelniac to rownanie . Nasz punkt ma wspolrzedne (6,
√105} WSpolrzedna x
tego punktu to 6 czyli x=6 , a wspolrzedna y to
√105 czyli y=
√105 . OProcz tego masz
podane wzadaniu ze promien r=13 . Masz juz wszystkie dane zeby sprawdzic czy ten punkt nalezy
do tego okregu (x−x
s)
2+(y−y
s)
2=13
2 wie \c podstawiamy dane (6−0)
2+(
√105−0)
2=13
2 to
dostaniemy 6
2+
√1052=13
2 Teraz widzisz skad sie wzial zapis Krystek

\
Obliczenia zrob sobie sama . TO juz bardzo latwe jest
28 kwi 20:57