zadanie
arletka17: Z 20 osobowej klasy,w ktòrej jest 5 dziewczat wylosowano czteroosobowa delegacje.Jakie jest
prawdopodobienstwo tego,ze w sklad delegacji weszla conajmniej jedna dziewczyna?
28 kwi 19:52
krystek: 1dz i 3ch lub 2dzi 2ch lub 3dz i 1chł lu 4z i 0chł
Przeciwne⇒ sami chłopcy
Rozpisz pomogę
28 kwi 19:54
arletka17: czyli:
| | | |
IAÌ= | =819 (zdarzenie przeciwne,w sklad delegacji weszli SAMI chlopcy) |
| | |
P(A`)=819/4845=273/1615
P(A)=1−273/1615=1342/1615
Odp.Prawdopodobienstwo tego ze w sklad delegacji wejda sami chlopcy wynosi 1342/1615
Pewno znowu cos zle zrobilam...
30 kwi 05:22
arletka17: BARDZO PROSZE niech mi to ktos sprawdzi−jak zle to prosze napisac gdzie..
3 maj 16:13
MAturzysta :): a masz wynik?..
3 maj 18:21
arletka17: ze jak mam wynik?gotowy podany?nie nie mam...a co mi potym jak ja musze wiedziec jak to sie
wypisuje..
Sprawdzisz mi czy dobrze?
3 maj 19:37
arletka17: Bardzo prosze,niech mi ktos pomoze IAI napisac...
3 maj 20:39
Janek191:
| | | | 15 ! | | 12*13*14*15 | |
I A ' I = | = |
| = |
| = 13*7*15 = 1 365 |
| | | 4 ! * 11 ! | | 1*2*3*4 | |
więc
| | 1 365 | | 91 | | 232 | |
P( A ) = 1 − P ( A ' ) = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 4845 | | 323 | | 323 | |
Odp. Prawdopodobieństwo, że w skład delegacji weszła przynajmniej jedna dziewczyna
4 maj 10:46
arletka17: BARDZO DZIEKUJE!
4 maj 15:00
arletka17: czyli moge zapisac−zdarzenie przeciwne−w sklad delegacji NIE weszla zadna dziewczyna−tylko
chlopcy tak?
(gdybym to musiala slownie zapisac..)
4 maj 15:02
Dominik: A' − wylosowano samych chlopcow.
4 maj 15:03