Funkcja
bezendu: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x
2+x+1. Znajdź wzór funkcji g, której wykres otrzymamy:
a) przesuwając wykres funkcji f wzdłuż osi OY o 2 jednostki do dołu
f(x)−2
f(x)−2=x
2+x+1−2=x
2+x−1
b) przesuwając wykres funkcji wzdłuż osi OX o 2 jednostki w prawo
f(x−2)
f(x−2)=(x−2)
2+(x−2)+1
f(x−2)=x
2−4x+4+x−2+1
f(x−2)=x
2−3x+3
c) przekształcając wykres funkcji f w symetrii względem osi OY
i tu mam problem wiem tyle,że jak względem osi OY to −f(x)

Może ktoś dać jakąś wskazówkę
28 kwi 19:44
Prosiałke: Cała funkcja w nawiasie, a przed nią minus. Chociaż nie jestem pewien, ale tak mi się wydaje.
28 kwi 19:46
Prosiałke: Chyba tak. Na 85% JESTEM PEWIEN.
28 kwi 19:47
bezendu: @Prosiałke źle napisałem jak względem osi OY to f(−x)
28 kwi 19:48
Prosiałke: Sprawdzę dla Ciebie.
28 kwi 19:50
Prosiałke: f(−x) to symetria względem osi OY
28 kwi 19:50
28 kwi 19:51
bezendu: Dziękuje za link czyli za x podstawić −x
f(−x)=(−x)2+(−x)+1=x2−x+1
28 kwi 19:52
Mila:

c) f(−x) względem OY
Przykład
f(x)= x2−5x+6
f(−x)=(−x)2+5x+6
28 kwi 19:57
bezendu: a teraz względem początku punktu (0,0)
−f(−x)=−[(−x)
2+(−x)+1]=−(x
2−x+1)=−x
2+x−1 ok
28 kwi 19:59
bezendu: Mila jak byś miała chwilkę to sprawdź czy zapis jest poprawny bo po co tracić punkty

i jeszcze taki podpunkt:
przesuwając wykres funkcji f o wektor [−1,−3], a następnie otrzymany wykres przekształcając w
symetrii względem osi OY
czyli najpierw przesuniecie o wektor
f(x+1)−3
f(x+1)−3=(x+1)
2+(x+1)+1−3
x
2+2x+1+x+1−2
x
2+3x
teraz względem osi OY
f(−x)=(−x)
2+3(−x)=x
2−3x ok
28 kwi 20:07
Eta:
ok
28 kwi 20:11
bezendu: @Eta a sprawdzisz zapis pozostałych
28 kwi 20:11
Prosiałke: Eta, mógłbym Cie prosić o pomoc w zadaniu

?
28 kwi 20:12
Mila:
Eta szybka, jak błyskawica.
28 kwi 20:17
bezendu: Jeszcze mam takie jedno zadanko:
W wyniku jakich przekształceń lub przekształcenia wykresu funkcji f(x)=x
2+3x można otrzymać
wykres funkcji g,jeżeli
a) g(x)=(x−5)
4+3(x−5)−5 przekształcenie f(x+5)−5 czy lepiej napisać przesunięcie o wektor
[5,−5]
b) g(x)=x
4−3x przekształcenie symetrii względem osi OY f(−x)
c) g(x)=|x
4+3x+1| czyli |f(x)+1|
d) g(x)=−x
4+3x tutaj nie wiem
28 kwi 20:29
bezendu: już wiem −f(−x)

oczywiście pomyłka wzór funkcji f(x) wygląda tak x
4+3x
28 kwi 20:31
Mila: a) translacja o wektor [5,−5] i otrzymujemy wzór:
f(x−5)−5
28 kwi 20:35
bezendu: czyli wersja z wektorem
28 kwi 20:36
bezendu: a pozostałe są ok
28 kwi 20:37
Mila: c) translacja o wektor [0,1], symetria względem OX , tej części wykresu, która leży pod osią OX
(y<0)
28 kwi 20:57
bezendu: czyli mój zapis jest błędny

dziękuje
Mila
28 kwi 20:59
Mila: Nie jest błędny, ale mniej dokładny.
28 kwi 21:08
bezendu: Niestety nie wiem jak jest w odpowiedziach,ponieważ zbiór mam od kserowany bez odpowiedzi

ale na pewno jest tak jak napisałaś

Jeszcze raz dziękuje i miłego wieczoru
28 kwi 21:12