rozwiaz rownanie: x^4-3x^2-18=0
Madzik: rozwiaz rownanie: x4−3x2−18=0
28 kwi 19:25
Kejt: proponuję podstawienie: t=x
2; zał. t≥0
i mamy:
t
2−3t−18=0
dalej delta itd.. potem tylko sprawdzasz, czy t
1;t
2≥0
jeśli któreś nie spełnia wymagań to wywalasz i liczysz 'x'.
jasne?
28 kwi 19:26
Madzik: oj chyba cos nie tak, wyszlo mi x=−32 i x=92, a ma wyjść x=√6 i −√6
28 kwi 19:35
123: Zapisz obliczenia
28 kwi 19:36
Madzik: Δ=36
x1=−b−√Δ2a= −32
x2=−b+√Δ2a= 92
28 kwi 19:39
Kejt:
Δ=9+4*18=9+72=81
28 kwi 19:42
Madzik: x1=−3
x2=6
I co teraz z tym?
28 kwi 19:44
123: Tak w zasadzie to obliczyłaś t1 i t2 dopiero.
x=t2
−3=t2 − sprzeczne(kwadrat liczby nie moze byc ujemy)
6=t2 ⇒ t=√6 ⋁ t=−√6
28 kwi 19:46
Kejt: Ty też się walnąłeś/ęłaś..
powinno być:
t1=−3 −> sprzeczne z założeniem t≥0
t2=6 => x1=√6 v x2=−√6
28 kwi 19:49
pigor: ..., otóż np. tak :
ze wzorów Viete'a w iloczynie −18 i w sumie 3 dają liczby 6 i −3,
więc
x4−3x2−18= 0 ⇔ (x
2+3)(x
2−6)=0 ⇔ x
2−6=0 ⋁ x
2+3=0 ⇔
⇔ x
2=6 ⋁ x∊∅ ⇔ |x|=
√6 ⇔ x=±
√6 ⇔
x∊{−√6,√6}. ...
28 kwi 19:52
Madzik: okej, dziekuje wszystkim!
28 kwi 19:58