aaa
Prosiałke: Takie trudnawe zadano (dla mnie).
Dla jakich wartości parametru m równanie
| | π | | π | |
sinx * cos( x − |
| ) + 3 = 4 sinm − sin ( x − |
| ) * cos x |
| | 5 | | 5 | |
nie jest sprzeczne?
28 kwi 19:11
Prosiałke: Odświeżam.
28 kwi 19:28
Cusack: | | π | | π | |
sinxcos(x− |
| )+cosxsin(x− |
| )+3=4sinm |
| | 5 | | 5 | |
ze wzoru na sinus sumy dwóch kątów
dalej trzeba jakoś pokombinować, ale na razie nie mam pomysłu.
28 kwi 19:31
Cusack: może ktoś inny podoła
28 kwi 19:38
Prosiałke: Pilnie proszę o pomoc. Dziś chcę skończyć trygonometrie
28 kwi 20:02
Prosiałke: Help
28 kwi 20:15
pigor: ... , np. tak :
sinx cos(x−15π)+3 = 4sinm−sin(x−15π) cosx ⇔
⇔ sinxc os(x−
15π) + sin(x−
15π) cosx = 4sinm −3
⇔
sin(2x−15π) = 4sinm−3 , a to równanie, równoważne danemu
nie jest sprzeczne ⇔ |sin(2x−
15π)| ≤ 1 ⇔
|4sinm−3| ≤ 1 ⇔
⇔ −1≤ 4sinm−3≤ 1 /+3 ⇔ 2≤ 4sinm ≤ 4 /:4 ⇔
12 ≤ sinm ≤ 1 ⇔
⇔
16π+2kπ ≤ m ≤ 12π+2kπ, gdzie k∊C . ...
28 kwi 20:25
Prosiałke: Próbuje ogarnąć, dziękuję pigor.
28 kwi 20:32