Symetralna odcinka AB.
demostenes: Witam, nie mogę się uporać z jednym zadaniem, mimo kilku godzin analizowania wszystkich lekcji,
materiałów z podręcznika itp.
Mam takie zadanie:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, korzystając ze wzoru na odległość między punktami.
A(1,8)
B(5,4)
Wiem tyle, że trzeba obliczyć prostą AB i środkową S, ale co dalej? Jak zrobić symetralną
odcinka?
28 kwi 19:06
demostenes: Bardzo proszę o pomoc.
28 kwi 19:11
Dziabong: Musisz wyznaczyć prostą prostopadła przechodząca przez środek tego odcinka
Aby była prostopadła musi spełniać warunek a1 x a2 = −1
28 kwi 19:13
Eta:

Każdy punkt należący do symetralnej
s odcinka AB jest równo odległy
od końców tego odcinka.
P(x,y)
|AP|= |BP| ⇒ |AB|
2= |BP|
2
(x−1)
2+(y−8)
2= (x−5)
2+(y−4)
2
dokończ...... otrzymasz równanie symetralnej
s: y= x+3
28 kwi 19:15
PW: →
Równanie prostej prostopadłej do wektora AB przechodzącej przez punkt S.
Jeżeli koniecznie korzystając ze wzoru na odległość, to: symetralna ma taką własność, że
każdy jej punkt jest jednakowo oddalony od A i od B, czyli zapisujemy to jako
|PA| = |PB|,
gdzie P=(x,y).
Po skorzystaniu ze wzoru na odległość punktów dostaniesz równanie symetralnej.
28 kwi 19:16