matematykaszkolna.pl
Symetralna odcinka AB. demostenes: Witam, nie mogę się uporać z jednym zadaniem, mimo kilku godzin analizowania wszystkich lekcji, materiałów z podręcznika itp. Mam takie zadanie: Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, korzystając ze wzoru na odległość między punktami. A(1,8) B(5,4) Wiem tyle, że trzeba obliczyć prostą AB i środkową S, ale co dalej? Jak zrobić symetralną odcinka?
28 kwi 19:06
demostenes: Bardzo proszę o pomoc.
28 kwi 19:11
Dziabong: Musisz wyznaczyć prostą prostopadła przechodząca przez środek tego odcinka Aby była prostopadła musi spełniać warunek a1 x a2 = −1
28 kwi 19:13
Eta: rysunek Każdy punkt należący do symetralnej s odcinka AB jest równo odległy od końców tego odcinka. P(x,y) |AP|= |BP| ⇒ |AB|2= |BP|2 (x−1)2+(y−8)2= (x−5)2+(y−4)2 dokończ...... otrzymasz równanie symetralnej s: y= x+3
28 kwi 19:15
PW: Równanie prostej prostopadłej do wektora AB przechodzącej przez punkt S. Jeżeli koniecznie korzystając ze wzoru na odległość, to: symetralna ma taką własność, że każdy jej punkt jest jednakowo oddalony od A i od B, czyli zapisujemy to jako |PA| = |PB|, gdzie P=(x,y). Po skorzystaniu ze wzoru na odległość punktów dostaniesz równanie symetralnej.
28 kwi 19:16