Wykres funkcji wymiernej z dwoma wartosciami bezwzglednymi
nieudolny1: Jak sobie poradzic z narysowaniem takich wykresów fukcji?
| | 1 | |
O ile jeszcze w podpunkcie a) wiem że trzeba rozpisać licznik i wyjdzie (chyba?) f(x)=| |
| |
| | x | |
+ 1|, tak nie wiem jak mam ruszyć te wartości bezwględne w podpunkcie b)
28 kwi 19:04
nieudolny1: | | 1 | |
w a) f(x)=| |
| +1| jednak  |
| | x−1 | |
28 kwi 19:19
Prosiałke: Jeśli cała funkcja jest w wartości bezwzględnej to:
Rysujesz normalnie funkcje i obijasz na drugą mańkę to co jest pod wykresem OX nad oś OX.
Zaś gdy jest wartość bezwzględna przy x to, to co jest po prawej stronie dajesz na lewą.
28 kwi 19:22
Dziabong: | | 1 | |
W podpunkcie a) rysujesz najpierw funkcję |
| , następnie przesuwasz o wektor [1,1], a potem |
| | x | |
wszystko to co pod osią OX rysujesz nad nią
28 kwi 19:23
Prosiałke: Ewentualnie zawsze możesz sobie rozpisać i badać funkcje. Spróbuj w b)
Rozpisujesz dla |x+1|:
x+1 dla x≥−1
−x−1 dla x<−1
Teraz dla |x|:
x dla x≥0
−x dla x<0
Tworzysz przedziały. Powstaną 4 i 4 przypadki badasz, gdy x jest takie i takie.
28 kwi 19:25
Dziabong: Pamiętaj jeszcze o dziedzinach.
28 kwi 19:25
nieudolny1: Więc mam 4 przypadki:
| | x+1 | | 2 | |
1* f(x)= |
| => |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | −x−1 | |
3* f(x)= |
| − tu nie wiem co z tym, bo w odpowiedziach nie ma takiej opcji |
| | x−1 | |
Więc teraz to wszystko narysować na osi i będzie dobrze?
28 kwi 19:48
Prosiałke:

Ehhhh...−
1) x∊(−
∞,−1)
postawiasz wartość −x+1 i −x do funkcji
Później sprawdzasz z ustaloną dziedziną.
2) x∊<−1,0)
podstaw wartości x+1 i −x do funkcji
Później sprawdzasz z ustaloną dziedziną.
3) x∊<0,
∞)
podstaw wartości x+1 i x do funkcji
Obliczasz f(x) w takich przedziałach. I rysujesz wykresy w podanych przedziałach
28 kwi 20:02
Prosiałke: Nie zapomnij oznaczyć pusta kulką liczby wyrzuconej z dziedziny na wykresie.
28 kwi 20:04
Prosiałke: Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj.
28 kwi 20:05
nieudolny1: Ok, to ogarnąłem już te przedziały, nie wiem dokładnie jak mam je sprawdzić z dziedziną i skąd
odczytać asymptoty dla wykresu
28 kwi 21:49
nieudolny1: Up
29 kwi 16:13
nieudolny1: Ok, już nie trzeba pomocy, doszedłem do tego sam
29 kwi 16:31