matematykaszkolna.pl
Wykres funkcji wymiernej z dwoma wartosciami bezwzglednymi nieudolny1: Jak sobie poradzic z narysowaniem takich wykresów fukcji?
 x 
a) f(x)=|

|
 x−1 
 |x+1| 
b) f(x)=

|x|−1 
 1 
O ile jeszcze w podpunkcie a) wiem że trzeba rozpisać licznik i wyjdzie (chyba?) f(x)=|

x 
+ 1|, tak nie wiem jak mam ruszyć te wartości bezwględne w podpunkcie b)
28 kwi 19:04
nieudolny1:
 1 
w a) f(x)=|

+1| jednak emotka
 x−1 
28 kwi 19:19
Prosiałke: Jeśli cała funkcja jest w wartości bezwzględnej to: Rysujesz normalnie funkcje i obijasz na drugą mańkę to co jest pod wykresem OX nad oś OX. Zaś gdy jest wartość bezwzględna przy x to, to co jest po prawej stronie dajesz na lewą.
28 kwi 19:22
Dziabong:
 1 
W podpunkcie a) rysujesz najpierw funkcję

, następnie przesuwasz o wektor [1,1], a potem
 x 
wszystko to co pod osią OX rysujesz nad nią
28 kwi 19:23
Prosiałke: Ewentualnie zawsze możesz sobie rozpisać i badać funkcje. Spróbuj w b) Rozpisujesz dla |x+1|: x+1 dla x≥−1 −x−1 dla x<−1 Teraz dla |x|: x dla x≥0 −x dla x<0 Tworzysz przedziały. Powstaną 4 i 4 przypadki badasz, gdy x jest takie i takie.
28 kwi 19:25
Dziabong: Pamiętaj jeszcze o dziedzinach.
28 kwi 19:25
nieudolny1: Więc mam 4 przypadki:
 x+1 2 
1* f(x)=

=>

+1
 x−1 x−1 
 x+1 
2* f(x)=

=> −1
 −x−1 
 −x−1 
3* f(x)=

− tu nie wiem co z tym, bo w odpowiedziach nie ma takiej opcji
 x−1 
 −x−1 
4* f(x)=

=> 1
 −x−1 
Więc teraz to wszystko narysować na osi i będzie dobrze?
28 kwi 19:48
Prosiałke: rysunekEhhhh...− 1) x∊(−,−1) postawiasz wartość −x+1 i −x do funkcji Później sprawdzasz z ustaloną dziedziną. 2) x∊<−1,0) podstaw wartości x+1 i −x do funkcji Później sprawdzasz z ustaloną dziedziną. 3) x∊<0,) podstaw wartości x+1 i x do funkcji Obliczasz f(x) w takich przedziałach. I rysujesz wykresy w podanych przedziałach
28 kwi 20:02
Prosiałke: Nie zapomnij oznaczyć pusta kulką liczby wyrzuconej z dziedziny na wykresie.
28 kwi 20:04
Prosiałke: Jak czegoś nie rozumiesz to pytaj.
28 kwi 20:05
nieudolny1: Ok, to ogarnąłem już te przedziały, nie wiem dokładnie jak mam je sprawdzić z dziedziną i skąd odczytać asymptoty dla wykresu
28 kwi 21:49
nieudolny1: Up
29 kwi 16:13
nieudolny1: Ok, już nie trzeba pomocy, doszedłem do tego sam emotka
29 kwi 16:31