zbadaj przebieg zmienności funkcji
Syl: zbadaj przebieg zmienności funkcji: y=x3:(x2−9)
28 kwi 18:38
dodo400: x2−9≠0⇔ x≠3 lub x≠−3⇔ D∊R/{3,−3}
2)Wyznaczenie granic funkcji na krańcach dziedziny wraz z ewentualnymi asymptotami
a) lim x3:(x2−9)=−∞− sprawdzam granice funkcji w −∞
b) lim x3:(x2−9)=+∞− sprawdzam granice w +∞
c) lim x3:(x2−9)= lim "27":"0"= +∞ obliczam granice prawostronną w punkcie 3
d) lim x3:(x2−9)= lim" 27":"0"= −∞ obliczam granice lewostronną w punkcie 3
e) lim x3:(x2−9)= lim"−27":"0"= +∞ obliczam granice prawostronną w punkcie −3
F) limx3: (x2−9)=lim"−27":"0"= −∞ obliczam granice lewostronną w punkcie −3
3) Prosta x=3 i prosta x=−3 są asymptotami pionowymi
4) Badamy czy funkcja ma asymptotę ukośną
a=lim f(x)/x=lim x3:(x2−9)/x= lim x3:(x2−9)*1/x=lim (x3/(x2−9)*( x2−9/x2−9)= lim
[x3(x2−9)]/[x2−9]
=lim (x5−9x3)/(x2−9)=1/9
b=lim[f(x)−ax]=lim[x3/(x2−9)−1/9x] i musisz to po prostu policzy. Z tego ci wyjdzie wzór
funkcji liniowej, ten wzór będzie przy rysowaniu wykresu asymptotą ukośną
5) następny krok to liczenie pierwszej pochodnej ze wzoru f'(x)=(a/b)'= [(a')*b−a*(b')]/[b2]
oraz ustalenie przedziałów monotoniczności oraz ewentualnych ekstremów
f'(x)=[x3/(x2−9)]'=[(x3)'*(x2−9)−x3(x2−9)']/[x2−9]2=[3x2*(x2−9)−x3*2x]/[x2−9]2
reszta to jest kwestia policzenia
6) następnie wyznaczam drugą pochodną zbadanie znaku, ewentualnego punktu przegięcia oraz
kształtu wykresu( W przypadku drugiej pochodnej liczysz pochodną pochodnej
7) Narysowanie tabelki gdzie przerzucam wszystkie wyniki które mi wyszły w obliczeniach( czyli
wszystkie granice funkcji, pochodne funkcji, ekstrema,itd).
8) Ostatni etap to narysowanie wykresu
28 kwi 21:35