oblicz promien okregu
filipkonicki: Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie, jeśli długości boków tego trójkąta są
równe √3, 2, 3
28 kwi 18:32
123: Oblicz pole a póżniej promień ze wzoru:
28 kwi 18:42
Dziabong: Myślę, że można to pocisnąć z podstawowych wzorów na pole trójkąta, które są w tablicach
maturalnych
| | abc | |
P= |
| i z wzoru Herona |
| | 4R | |
Teraz z wzoru Herona
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Wyjdzie Ci pole, postawiasz pole do pierwszego wzoru i wyjdzie R
Zrób to sprawdzę.
28 kwi 18:42
123: Tak chyba najprościej, chociaż można jeszcze na kilka sposobów porobić.
28 kwi 18:44
123: Mozna bez obliczania pola, z cosinusow liczysz ktorys kat, obliczasz z tego sinus i pozniej z
twierdzenia sunusów:
28 kwi 18:45
Dziabong: Wydaję mi się, że twój sposób będzie nawet szybszy bo u mnie będzie dużo roboty z tym ułamkiem
przy wzorze Herona.
28 kwi 18:49
123: Najpierw też myslałem o heronie ale właśnie jak boki nie sa liczbami calkowitymi to troche jest
roboty przy tym wymnazaniu
28 kwi 18:50
filipkonicki: czyli najpierw obliczyc pole z herona i potem obliczyc promien z tamtego wzoru tak?
28 kwi 19:00
Dziabong: Pokuszę się o zrobienie w formie treningu.
Kąt α to kąt naprzeciwko boku
√3
(
√3)
2 = 2
2 + 3
2 − 2 x 2 x 3 x cosα
3 = 4 +9 − 12cosα
12cosα=10
Teraz z jedynki trygonometrycznej
sin
2 α =1 − cos
2 α
Twierdzenie sinusów
Sam nie wiem czy to dobry wynik, mógłby ktoś sprawdzić?
28 kwi 19:02
Dziabong: Oczywiście tam na początku przy twierdzeniu cosinusów te "x" to są znaki mnożenia. Nie
wiedziałem jak zrobić kropki albo coś w tym stylu.
28 kwi 19:04
Dziabong: Odświeżam bo sam jestem ciekaw odpowiedzi. Niech ktoś to sprawdzi.
28 kwi 22:13
Eta:

( wszystko ok
28 kwi 22:17
Mila: Dziabong, dobrze.
28 kwi 22:26
Dziabong: Dzięki za sprawdzenie.
28 kwi 23:01