Jednokładność
Kamil: Obrazem punktu A(−2,y) w jednokładności o środku w punkcie O(1,1) jest punkt A`(x,−1). Zapisz
zależność między rzędną punktu A i odciętą punktu A`.
POMOCY

!
28 kwi 18:22
Kamil: Podgrzewam, pomóżcie
28 kwi 18:36
Bogdan:

a − współczynnik kierunkowy prostej zawierającej A, O, A'
| | y − 1 | | 1 − (−1) | | y − 1 | | 2 | |
a = |
| i a = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | −2 − 1 | | 1 − x | | −3 | | 1 − x | |
Z ostatniej równości wyznacz y
28 kwi 18:43
Kamil: Jak mam wyznaczyć y? Po przemnożeniu wychodzi xy i mi to nic nie daje...
28 kwi 18:47
Bogdan:
pokaż swoje obliczenia
28 kwi 18:49
28 kwi 18:49
Kamil: Z równania y−1−3=u{2}{1−x) mam wyznaczyć y, więc wspólny mianownik to −3+3x
3x(y−1)−3+3x−−6−3+3x=0
3xy−3x+6−3+3x=0
3xy−3x+6=0
I co dalej, jak wyznaczyć y? Jeżeli robię gdzieś błąd, to proszę Cię, sam rozwiąż, a ja
przeanalizuję.
28 kwi 18:54
Bogdan:
| | −6 | |
y − 1 = |
| ⇒ y = ... dokończ |
| | 1 − x | |
28 kwi 18:55
Kamil: y=−61−x+1
28 kwi 19:29
Eta:
Można zapisać....bardziej elegancko:
28 kwi 19:32