aaa
Prosiałke: | | sinx(tgx+sinx) | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= |
| . Uzasadnij, że przyjmuje ona |
| | cosx(1+sinx) | |
wartości nieujemne.
Dziedzinę mam. Lecz jest problem z udowodnieniem. Skoro ma mieć wartości nieujemne to y muszą
być większe od zera. Pomógł by mi ktoś z tym jak do tego dojść?
28 kwi 17:53
Eta:
Skoro ustaliłeś dziedzinę to:
| | sinx+sinx*cosx | | sin2x(1+cosx) | |
licznik : sinx( |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | |
mianownik : cosx(1+sinx)
| | sin2x(1+cosx) | |
f(x)= |
| |
| | 1+sinx | |
sin
2x€ <0,1)≥0 1+cosx €(0,2> >0 1+sinx € (0,2> >0
to f(x) ≥0
28 kwi 18:11
Prosiałke: Ajć... Przegapiłem ważną rzecz. Eh. Jeszcze raz dzięki Eta za pomoc.
28 kwi 18:14
Eta:
na zdrowie ..
28 kwi 18:17