matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
krzywe
dulcan:
Witam, mam zadanie z parametryzacją krzywej. Mam łuk o promieniu 1 oraz środek w punkcie P(2,3) Parametryzuję względem tego wzoru: z=z(t)=z
0
*re
jt
, gdzie t<π,2π> Tylko właśnie zapomniałem wzór jak wyznaczyć to z
0
, dla punktu P
28 kwi 16:48
dulcan:
czy wzór na z
0
jest taki
z
0
=
√
x
2
+y
2
3 maj 13:01