Trójkąt rozwartokątny.
karol: Jeśli w zadaniu mam wykazać, że trójkąt jest rozwartokątny i mam podane długości jego boków, to
wystarczy, jeśli skorzystam z tego, że w trójkącie rozwartokątnym kwadrat długości
najdłuższego boku jest większy od sumy kwadratów dwóch krótszych? Czy muszę liczyć np.
cosinusy kątów i z tego pokazywać, że jest rozwartokątny?
Dla przykładu mam trójkąt o bokach długości 12,8,6, stad liczę, że
122 > 62 + 82
144 > 100
Wystarczy, czy nie jest to uznawane rozwiązanie np na maturze?
28 kwi 16:43
karol: Orientuje się ktoś?
28 kwi 17:07
Bogdan:
Wystarczy
28 kwi 17:08
karol: Dzięki, bo właśnie trafiłem na kilka takich zadań ostatnio i w żadnym kluczu nie spotkałem się
z tą prostszą metodą, stąd moje podejrzenie, że może nie jest one jakaś respektowana
28 kwi 17:14
Eta:
28 kwi 17:14
Bogdan:
Na podstawie twierdzenia cosinusów: c
2 = a
2 + b
2 − 2ab cosγ, a>0, b>0, c>0.
Dla γ∊(0
o, 90
o)
| | a2 + b2 − c2 | |
cosγ > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ a2 + b2 − c2 > 0 ⇒ a2 + b2 > c2. |
| | 2ab | |
Dla γ = 90
o
| | a2 + b2 − c2 | |
cosγ = 0 ⇒ |
| = 0 ⇒ a2 + b2 − c2 = 0 ⇒ a2 + b2 = c2. |
| | 2ab | |
Dla γ∊(90
o, 180
o)
| | a2 + b2 − c2 | |
cosγ < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ a2 + b2 − c2 < 0 ⇒ a2 + b2 < c2 |
| | 2ab | |
28 kwi 17:35