matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiór wartości funkcji
nie-matematyk:
Wyznacz zbiór wartości funkcji y = 2cosx − cos2x dla x∊<0; 2pi>
28 kwi 15:59
Eta:
cos2x= 2cos
2
x−1 y= −2cos
2
x+2cosx+1 cosx= t , t€<−1,1> f(t) = −2t
2
+2t+1 , t€<−1,1> −−parabola ramionami do dołu
−2
1
1
3
t
w
=
=
f
max
=f(
)=........... =
−4
2
2
2
f(−1)= ...= −3 f(1)=....= 1 to: f
min
=f(−1)= .......... = −3
3
ZW
= <−3,
>
2
28 kwi 16:19
nie-matematyk:
Dziękuję!
28 kwi 16:21