dla jakich wartości a równanie |x^2-4|=a ma dokładnie trzy rozwiazania
Madzik: dla jakich wartości a równanie |x2−4|=a ma dokładnie trzy rozwiazania
28 kwi 15:01
Bogdan:

y = |x
2 − 4|
y = a
28 kwi 15:04
Dominik: dla a = 4
narysuj f(x) = |x2 − 4| i odczytaj z wykresu
28 kwi 15:05
Madzik: A można to jakoś zapisać, tzn. chodzi mi o obliczenia ?
28 kwi 15:10
PW: Tu nie potrzeba obliczeń. Powołujemy się na "znane własności funkcji kwadratowe". Rozpatrywana
funkcja f jest dla x∊(−∞,−2)∪(2,∞) tożsama z funkcją kwadratową g(x)=x2−4. Z własności
funkcji kwadratowej wiemy zatem, że jest ona:
− malejąca na przedziale (−∞,−2)
− rosnąca na przedziale (2,∞)
i przyjmuje na tych przedziałach wartości od 0 do ∞.
Dla a>0 istnieją więc 2 pierwiastki równania g(x)=a.
Rozpatrywana funkcja f jest na przedziale <−2,2> tożsama z funkcją h(x)=−x2+4. wiemy zatem,
że:
− przyjmuje wartość 0 dla x1=−2 i dla x2=2
− jest rosnąca na przedziale <−2,) i malejąca na przedziale (0,2>
− w punkcie x0=0 osiąga maksimum równe 4.
Dla a∊<0,4) równanie h(x)=a ma więc 2 pierwiastki, a dla a=4 − jeden pierwiastek. Dla
pozostałych a pierwiastków nie ma.
Podsumowanie: równanie f(x)=a ma 3 pierwiastki dla a=4.
Bogdan po prostu narysował streszczenie tego ględzenia (które nic nie wnosi do zrozumienia
sensu), i to wystarczy − nikt więcej od ucznia nie wymaga oprócz tego, żeby napisał, że z
własności funkcji kwadratowej wynika, iż wykres funkcji f ma przebieg jak na rysunku, a więc 3
rozwiązania są dla a=4.
28 kwi 18:33