wyznacz wszystkie wartości parametru b dla których równanie x^2+bx+8=0 ma jedno
Madzik: wyznacz wszystkie wartości parametru b dla których równanie x2+bx+8=0 ma jedno rozwiazanie.
28 kwi 14:53
Dominik: Δ = 0 ⇔ b2 − 32 = 0 ⇔ b = 4√2 v b = −4√2
28 kwi 14:54
Madzik: dziekuje !
28 kwi 15:03
Thien: Wykres funkeji f(x)= −4x2 przesunięto o 5 jednostek w prawo i 1 jednostkę w dół i otrzymano
wykres funkcji g. Podaj: a) wzór funkcji g. b) najmniejszą wartość, jaką przyjmuje funkcja g,
e) zbior wszystkich argumentów, dla których funkcja g jest rosnąca.
10 kwi 15:45
Iryt:
a)
v=[5,−1] − wsp. wektora przesunięcia
g(x)=−4*(x−5)2−1
dalej prosto
15 kwi 16:42
Jolanta: postać kanoniczna y = a(x−p)2+q
g(x)=−4(x−5)2−1
g(x)=−4(x2−10x+25)−1
g(x)= dokończ
Ramiona paraboli w dół bo a<0 nie ma wartości najmniejszej
Jest największą tam gdzie wierzcholek
15 kwi 17:02