Ile rozwiązań ma równanie
kamczatka: Ile rozwiązań ma równanie:
π2+(x+1)π+x=0
π2+πx+π+x=0
i co dalej ?
28 kwi 14:51
Kaja: x(π+1)+π2+π=0
x(π+1)=−π(π+1) /:(π+1)
x=−π
jedno
28 kwi 14:53
Dominik: x(π + 1) = −π
2 − π
jedno.
28 kwi 14:53
Hans: x na jedna stronę i reszta na drugą
czyli
πx+x=−π
2−π
x przed nawias
x(π+1)=−π
2−π
dzielimy przez nawias
minus przed ułamek
28 kwi 14:54
bezendu:
π2+πx+π+x=0
π(π+x)+(π+x)=0
(π+x)(π+1)=0
28 kwi 14:55
Hans:
Odp. Jedno rozwiązanie
28 kwi 14:55
kamczatka: o dzięki wielkie
28 kwi 14:58