matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kresy zbioru
Gosia:
ile wynosi kres dolny, kres gorny, min zbioru i max zbioru E
(−1)
n
E={(1+
)
n
: n=1,2,3,....}
n
28 kwi 14:46
PW:
Widać tutaj dwa podzbiory:
1
− dla n parzystych zbiór liczb postaci (1+
)
n
, n=2, 4, 6, 8, ...
n
1
− dla n nieparzystych zbiór liczb postaci (1−
)
n
, n=1, 3, 5, 7, ...
n
28 kwi 19:37