matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
Prosiałke:
1
Oblicz cos4x, jeśli sin x − cos x =
3
Jak wyznaczyć cos4x
?
28 kwi 14:45
Kaja:
cos4x=cos(2*2x)=cos
2
2x−sin
2
2x=(cos2x)
2
−(sin2x)
2
=(cos
2
x−sin
2
x)
2
−(2sinxcosx)
2
⎧
sinx−cosx=
1
3
z układu równań
⎩
sin
2
x+cos
2
x=1
wyznacz sinx i cosx i podstaw do
powyższego
28 kwi 14:56
Eta:
cos4x= 1−2sin
2
2x
1
1
8
8
(sinx−cosx)
2
=
⇒ 1−2sinxcosx=
⇒ 2sinxcosx=
⇒ sin2x=
9
9
9
9
8
cos4x= 1−2(
)
2
=........
9
28 kwi 15:00