Zbiorem rozwiązań nierówności x^2≤64x jest przedział
kamczatka: Zbiorem rozwiązań nierówności x2≤64x jest przedział:
Zrobiłbym to tylko nie wiem co zrobić z tym x'em przy 64
28 kwi 14:39
Hans: podziel przez x obustronnie
28 kwi 14:40
Hans: sory przenieś 64x na drugą strone
x2−64x≤0
x{x−64)≤0
x=0 v x=64
rysujesz oś x i masz
28 kwi 14:41
Hans: powinno wyjść x∊<0,64>
28 kwi 14:42
kamczatka: to będzie x≤64
to chyba coś nie tak
28 kwi 14:42
bezendu:
x2−64x≤0
x(x−64)≤0
x=0 x=64
x∊(−∞,0>∪<64,∞)
28 kwi 14:42
bezendu: sorry mają być mniejsze bądź równe czyli tak jak podał Hans
28 kwi 14:43
kamczatka:

Dobra taka parabola i tam gdzie −−−−− to jest ten przedział ?
28 kwi 14:45
bezendu: ten pod osią
28 kwi 14:48