Rozwiąż równanie
kamczatka: Rozwiąż równanie:
4x
2−16=1
wychodzi mi:
I wyszło mi coś źle ponieważ x
1 i x
2 w odpowiedziach mam minusowe ale takie same wartości.
28 kwi 14:19
Damian: Dobrze wyszło można było skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia
4x2−17=0
(2x−√17)(2x+√17)=0
28 kwi 14:21
kamczatka: Ale ja w odpowiedziach mam że x1 i x2 jest równe U−{√17}{2}
28 kwi 14:24
kamczatka:
to w odpowiedziach jest źle ?
28 kwi 14:25
kamczatka: | | √17 | |
x1 i x2 w odpowiedziach wynosi − |
| |
| | 2 | |
28 kwi 14:26
Dominik: jest zle. tobie wyszlo dobrze.
28 kwi 14:26
bezendu:
4x
2−17=0
(2x−
√17)(2x+
√17)=0
28 kwi 14:28