całka
całeczka: ∫
√1−x2 wie ktoś jak to rozwiązać
28 kwi 14:05
Krzysiek: np. przez części (jest dużo sposobów)
u'=1
v=√1−x2
28 kwi 14:07
całeczka: to później dochodze do ∫x
2/
√1−x2 dx i dalej nie wiem jak to rozwiązać
28 kwi 14:17
Krzysiek: | | 1−x2 | | dx | | dx | |
=−∫ |
| dx+∫ |
| =−∫√1−x2dx+∫ |
| |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
28 kwi 14:23
całeczka: aaaaa dzięki

i potem to porównuje i obliczam, ok już chyba sobie poradze
28 kwi 14:25
całeczka: wyszło mi tamto, ale teraz mam jeszcze gorszą...∫√1−x/x dx. Tego to już kompletnie nie umiem
zrobić
28 kwi 15:04
Krzysiek: chyba prostszej całki nie będziesz miał

=∫
√1−1dx=∫0dx=C
28 kwi 15:07
całeczka: nieee

tam jest (x−1)/x
28 kwi 15:11
całeczka: znaczy (1−x)/x
28 kwi 15:12
Krzysiek: t=√(1−x)/x
stronami do kwadratu, wyliczasz 'x' a potem 'dx' i wstawiasz do całki
28 kwi 15:13