Zbadaj monotoniczność ciągów
Paweł: Zbadaj monotoniczność ciągów, korzystając z kryterium ilorazowego.
| | an+1 | |
−jeśli an>0 i |
| >1, to ciąg (an) jest rosnący. |
| | an | |
| | an+1 | |
−jeśli an>0 i |
| <1, to ciąg an jest malejący. |
| | an | |
| an+1 | |
| =? Nie za bardzo wiem jak to mogę zrobić. |
| an | |
Mógłby ktoś zerknąć
28 kwi 13:28
PW: Nie umiesz podzielić jednego ułamka przez drugi? To się pięknie uprości.
28 kwi 13:30
Paweł: | (n+3)! | | (n−2)! | |
| * |
| |
| (n−1)! | | (n+2)! | |
28 kwi 13:42
Paweł: Przecież to się nie uprości?
28 kwi 13:42
Paweł:
28 kwi 13:49
Paweł:
28 kwi 13:53
Bogdan:
np. 9! = 7!*8*9 albo 9! = 8!*9
(n + 3)! = (n + 2)!*(n + 3)
analogicznie (n − 1)! = ...
28 kwi 13:54
Paweł: | (n+2)!*(n+3) | | (n−1)!(n−2) | |
| * |
| =(n+3)(n−2)=n2+n−6 ⇒Dany ciąg nie jest |
| (n+1)! | | (n+2)! | |
monotoniczny. zgadza się?
28 kwi 13:59
Bogdan:
źle
28 kwi 14:00
Paweł: Dlaczego?
28 kwi 14:14
Paweł: A tak, rzeczywiście, źle przepisałem.
| (n+2)!*(n+3) | | (n−1)!(n−2) | |
| * |
| |
| (n−1)! | | (n+2)! | |
28 kwi 14:15
Paweł: Ale to nic nie zmienia, hm.
28 kwi 14:16
xxx:
Bo nie myślisz! Bogdan napisał Ci że (n−1)! trzeba zrobić analogicznie, jeśli rozumiesz to
słowo to zrób jak należy!
28 kwi 14:16
Paweł: (n−1)!=n!*(n−1)
28 kwi 14:23
xxx:
(n − 1)! =(n − 1)*(n − 2)!
28 kwi 14:27
Paweł: dzięki xxx, nie pamiętam totalnie dwumianu Newtona.
Wracając:
| (n+2)!*(n+3) | | (n−1)(n−2)! | |
| * |
| |
| (n−1)*(n−2)! | | (n+2)! | |
Coś tutaj chyba jeszcze pomieszałem.
28 kwi 14:32
Paweł: | (n+2)*(n+3)! | | (n−1)(n−2)! | |
| * |
| |
| (n−1)*(n−2)! | | (n+2)! | |
28 kwi 14:33
Bogdan:
Wciąż źle. Tu nie występuje dwumian Newtona.
28 kwi 14:36
Paweł:
Mam nadzieję, że jest ok.
28 kwi 14:39
Paweł: A doszedłem do tego tak:
| (n+2)!*(n+3) | | (n−2)! | |
| * |
| |
| (n−1)*(n−2)! | | (n+2)! | |
28 kwi 14:41
Paweł: Dalej źle?
28 kwi 14:49
Paweł:
28 kwi 14:57
Bogdan:
dobrze, ale niepotrzebne są nawiasy.
28 kwi 14:58
Paweł: Dany ciąg nie jest monotoniczny, ale maleje począwszy od trzeciego wyrazu.
Dzięki Bogdan.
28 kwi 15:03
Bogdan:
Trzeba rozważyć jeszcze raz sformułowanie: "maleje począwszy od trzeciego wyrazu"
28 kwi 15:07
Paweł: maleje począwszy od szóstego wyrazu.*
28 kwi 15:10
Paweł: Boże, on jest rosnący. Tragedia.
28 kwi 15:13
Paweł: Mam tutaj jeszcze ostatni przykład z n! .
| | 3n*3 | |
an+1=U{3n+1}{(n+1)!= |
| |
| | (n+1)! | |
| an+1 | | 3n*3 | | n! | | 3n*3 | | n*(n+1)! | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| =3n |
| an | | (n+1)! | | 3n | | (n+1)! | | 3n | |
Zgadzałoby się?
28 kwi 15:16
Paweł:
28 kwi 15:20
Bogdan:
| | 3n*3 | |
an+1 = |
| , (n + 1)! = n!*(n + 1) |
| | n!*(n + 1) | |
| | an+1 | |
Wyznacz jeszcze raz |
| |
| | an | |
28 kwi 15:23
Paweł: | an+1 | | 3 | |
| = |
| , ciąg nie jest monotoniczny i maleje począwszy od trzeciego wyrazu. |
| an | | n+1 | |
28 kwi 15:30
Bogdan:
28 kwi 15:33