Wyznacz punkty przeciecia wykresów f(x)=|2x^2-3| i g(x)=7
Madzik: Wyznacz punkty przeciecia wykresów f(x)=|2x2−3| i g(x)=7
przyrównałam to jesli 2x2−3=7 i wyszlo x=√5 , a jak wyglada druga mozliwosc i czy dobrze
ogólnie to robie?
28 kwi 13:27
Kaja: |2x2−3|=7
2x2−3=7 lub 2x2−3=−7
x=√5 lub x=−√5 2x2=−4
sprzeczność
punkty przecięcia to (√5, 7), (−√5, 7)
28 kwi 13:30
Prosiałke: 2x2−3, dla x≥0 i −2x2+3 dla x<0
28 kwi 13:31
Madzik: Ale jak pózniej odczytac te punkty przeciecia, które wartosci o nich mówia?
28 kwi 13:57
Kaja: te rozwiązania co wyszły to są współrzędne x tych punktów przecięcia, a współrzędne y możesz
obliczyć podstawiając za x te wyliczone iksy do jednego z tych wzorów.
28 kwi 14:04
Madzik: tzn. np do tego , tak? f(x)=|2x2−3|
28 kwi 14:06
Kaja: tak
28 kwi 14:09
Madzik: oki, dziękuje za pomoc
28 kwi 14:10